Haliç kilinin geoteknik parametrelerinin belirlenmesi - İpekoğlu, Perihan (My University, 1996)
Haliç deniz tabanında güncel ve hızlı artan bir çökelme mevcuttur. Haliç'te genel kirlenme sorununa hızla artan çökelmenin yanında çevresel etkilerinde neden olduğu bilinmektedir. Bu çalışma Haliç sularındaki genel kirlenme sorununun kaynağı olan ataklarla karışmış dipsel çökellerin geoteknik parametrelerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Sondajlardan elde edilmiş örselenmiş numuneler üzerinde rutin indeks özellikleri saptanırken, örselenmemiş numuneler üzerinde sıkışabilirlik ve kayma mukavemeti deneyleri yapılmıştir. Haliç taban çamurunun geoteknik özelliklerini belirlemek için deniz dibinden alman büyük hacimli temsili numuneler üzerinde arazide depolanacak taranmış zeminin davranışım incelemek için sulu çamur konsolidasyon deneyleri ve bu şekilde hazırlanan blok numuneler üzerinde sıkışabilirlik ve mukavemet deneyleri yapılmıştır. Sulu çamur konsolidasyon cihazında Haliç'ten alman dipsel çamur numuneleri konsolide edilerek, bu çökeltilerin gerilme-oturma-zaman ilişkileri belirlenmiştir. Deney sonuçlan Haliç dipsel çökeltilerinin, uygun drenaj koşullarında, uygun süreler içinde, oldukça kaim tabakalar halinde konsolide edilebileceğim göstermiştir. Haliç'teki kirlenme sorununa büyük katkısı olduğu belirlenen atıkların dipsel çökeltilerle birleşerek zamana bağlı olarak değişen geoteknik özelliklerinin tanımlanması iki yönden gerekli görülmektedir. Bunlardan birincisi Haliç dipsel çökeltilerin taranmasında uygulanabilecek yöntemlerin seçilmesi, ikincisi ise taranan malzemenin uzaklaştırılma yollan ile uzaklaştırılan malzemenin ilerde beklenilebilecek davranışlarının belirlenmesi olmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Haliç ve çerçevesinin genel durumu; Haliç ve çerçevesinin zemin profili; Yumuşak kohezyonlu zemin özellikleri