Sabit bantlı konveyörler ve bunlardaki gergi tertibatlarının incelenmesi - Genççakır, Berk Gencay (My University, 2013)
Bugün endüstride işletme ekonomisine en fazla etki eden faktörlerden biri malzeme iletimidir. Bantlı konveyörler, sürekli malzeme iletiminde birçok uygulama alanları içinde en elverişli sistemi oluştururlar. Erişilebilen yüksek taşıma kapasitesi, uzun mesafelere yük taşıma yeteneği, transport yolunun kavisli olabilmesi, basit tasarım, hafif yapı, güvenilir işletme gibi özellikler bantlı konveyörleri en çok kullanılan transport makinesi durumuna getirmiştir. Endüstrinin, bantlı konveyörlere bu denli ihtiyacı varken ve bu kadar çok uygulama alanı buluyorken, sistem tasarımında enerji verimliliğinin rolü büyüktür. Bu çalışmada bantlı konveyör tasarımı ve özelliklede enerji verimliliğini etkileyen gergi tertibatlarına yer verilmiştir. Hangi durumunda hangi gergi yönteminin uygun olabileceği belirtilmiştir. Ayrıca gergi kontrolünün nasıl yapıldığına değinilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Bantlı konveyör; Gergi tertibatları; Bant gergisi