Wilhelm Von Humboldt’un siyasal düşünceleri - Şenkal, Nebiye Fulya (My University, 2019)
Wilhelm von Humboldt’un siyasal düşüncelerini anlatmayı hedeflediğimiz bu çalışmada öncelikle Prusya devletinin on sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıldaki siyasal ve toplumsal yapısı incelenmiş ve devletin şekillenmesinde büyük rolü olan Protestanlığın kollarından Pietizmin tarihsel kökenleri incelenmiştir. Daha sonra Wilhelm von Humboldt’un yaşam öyküsünün anlatıldığı bölümde ise dönemin Prusyası’nın toplumsal ve siyasal yapısı, Wilhelm von Humboldt’un düşünce dünyasındaki değişimler ve dönüşümler paralelinde ortaya konmaya çalışılmıştır. Wilhelm von Humboldt’un siyasal düşüncelerinin oluşumundaki yadsınamaz role sahip Aydınlanma ve Fransız Devrimi incelenmiş sonrasında ise Jean Jacques Rousseau ve Immanuel Kant’ın Wilhelm von Humboldt’un fikir dünyası üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Wilhelm von Humboldt’un siyasal düşüncelerinin ana kaynağını oluşturan fikir, insani gelişimin en zengin ve çeşitli yönleriyle tam bir bütünlüklü yapıya ulaşması amacı ve bunun ön koşulu olarak gördüğü özgürlüktür. Bundan dolayı devletin vatandaşların hayatında var olması gereken alanların keskin hatlarla çizildiği ve ayrıntılı bir şekilde belirlendiği bir devlet yapısı tasarlamış olduğu Devlet Faaliyetinin Sınırları adlı eseri incelenmiş, negatif ve pozitif mutluluk kavramlarına yüklediği anlamlar incelenmiştir. Sonraki bölümde ise John Stuart Mill’in Wilhelm von Humboldt’tan etkilendiği düşünsel alanlar incelenmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Aydınlanma; Fransız Devrimi; Prusya; Wilhelm von Humboldt