Türkiye-Irak sınırında kimlik ve devlet - Çobanlı, Kudret (My University, 2017)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye-Irak sınırını ulusal ve bölgesel gelişmelerin, merkezi ya da yerel düzeydeki aktörlerin etkisinde sürekli yeniden inşa edilen bir süreç olarak analiz etmektir. Bu çerçevede, sınır hattının belirlendiği günden yakın dönemdeki gelişmelere kadar bu sınır hattını ve sınır bölgesinde yaşayan insanları etkileyen siyasal, toplumsal ve iktisadi gelişmeler üç dönem etrafında ve tarihsel bir çerçevede ele alınmıştır. Bu gelişmelerin farklı dönemler boyunca sınır hattının konumunu, işlevini ve geçirgenliğini nasıl etkilediğinin yanı sıra sınır bölgesindeki toplumsal ve gündelik hayatı nasıl dönüştürdüğü de incelenmiştir. Sözü edilen gelişmelerin yerelde yarattığı dönüşümlerin ve bizzat sınır olgusunun sınır bölgesinde yaşayan insanlar tarafından nasıl deneyimlendiği de çalışmanın önemli sorularından birisidir. Bu bağlamda, çalışmanın iki sınır köyünde yapılan derinlemesine görüşmelere dayanan son bölümü, Türkiye-Irak sınırını bu iki köy üzerinden aşağıdan okuma çabası olarak görülebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Sınır çalışmaları; Türkiye-Irak sınırı; Devlet toplum ilişkileri; Kaçakçılık