İstanbul'da ambalaj atıkları geri dönüşüm uygulamalarının maliyet analizi - Fakihoğlu, Esma (My University, 2011)
Günümüzde karşılaşılan çevre sorunları kaynak ve türleri itibariyle farklılıklar göstermektedir. Hızlı ekonomik büyüme, kentleşme, nüfus atışı ve refah seviyesinin yükselmesi giderek artan miktarda atık üretimine yol açmaktadır. Evsel atıklar, hayat standartlarının yükselmesi ve teknolojideki gelişmeler sonucu miktar ve çeşit olarak artmaktadır. Atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi, başta çevre ve insan sağlığı olmak üzere ekonomiyi de yakından ilgilendirmektedir. Katı atık yönetimi; kısıtlı enerji, hammadde gibi tabii kaynakların maksimum verimi sağlayacak şekilde kullanılmasını, az atık üretiminin desteklenmesini, atıkların geri kazanımını ve yeniden kullanımını, hava, su, toprak ve canlılara zarar vermeden bertaraf edilmesini amaçlayan toplama, taşıma, geri kazanım ve bertaraf işlemlerinin tümüdür. Öncelik sırası; önleme, kaynakta azaltma, yeniden kullanım, geri kazanım/geri dönüşüm, ön işlem ve bertaraf şeklindedir.İstanbul'da katı atık yönetimi ile ilgili mevzuata uygun şekilde, düzenli depolama tesisleri, katı atık aktarma istasyonları, tıbbi atık yakma tesisi, depo gazından elektrik üretim tesisleri ve kompost ve geri kazanım tesisi işletilmektedir. Bu şekilde atık miktarı azaltılmakta, atıklardan geri kazanım sağlanmakta ve katı atıklardan enerji elde edilmektedir. Az atık üretimi, oluşan atıkların mümkün olduğunca geri kazanılması, depolama sahalarının ömrünü uzatmak ve geri dönüştürülebilecek ekonomik değerlerin kaybını önlemek açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, İstanbul'da ambalaj atık sektörü ile ambalaj atıklarının mevcut durumu değerlendirilmekte ve ambalaj atıklarının toplanmasına ilişkin yaklaşık maliyet öngörülmektedir. Anahtar Kelimeler: Atık yönetimi, ambalaj atıkları, geri dönüşüm, yaklaşık maliyet.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Ambalaj atığı yönetimi; Atık nedir; Atıkların ayrıştırılması; Atıkların toplanması ve taşınması; Atıkların değerlendirilmesi; Ambalaj yönetimine ilişkin mevzuat