Yapısal değiştirim ilkesinde en üst ve en alt özdeğerlerin bulunması, örüt kuramı ve nicem kimyasında uygulamala - Tekin Tarım, Elif (My University, 1999)
Oktay Sinanoğlu tarafından ortaya atılan "Değer Etkileşim Formülü" (DEF) yöntemiyle bir özdecik veya tepkimenin çizitsel kurallarla enerji düzeyi ve kararlılığı hakkında fikir yürütme olanağı vardır. Bununla bağ-yapan (n+), bağa-karşı (n,) ve bağ-yapmayan (no) özdeciksel yörünge sayıları bulunmaktadır. Bu sayılar özdeciği veya tepkimeyi temsil eden Hermit işlerinin artı olan özdeğerlerinin sayısı, eksi olan özdeğerlerinin sayısı ve sıfır olan özdeğerlerinin sayısına karşılık gelir. En alt ve en üst özdeğer arasındaki uzaklığın (S(A)) üst sınırını veren formülü kullanarak, çizitsel kurallara uygulandı. Ayrıca en alt özdeğerin üst sınırını veren formülün uygulanmasıyla bir özdeciğin kararlılığı hakkında daha kesin sonuçlara varmak amaçlandı. Ek olarak, çizitlerin kaç tane sınıfları olduğunu gösteren üst sınır formülü bulundu. Bununla birlikte DEF yönteminin nicel kısmının gösterilmesi için HAO isimli bir bilgisayar yazılımı geliştirilerek, bu programın akışı CH4 özdeciği üzerinde anlatıldı. Tek halkalı yapısal formüle sahip C3He özdeciği yapılan bu bilgisayar yazılımı kullanılarak incelendi. Son olarak, Oktay Sinanoğlu'nun "Örüt Kuramı" iki adımlı kimyasal tepkime işlergelerine uygulanıp, bunun sonucunda elde edilen doğrusal olmayan türevsel hız denklem takımı Phaser ve Mathematica2.1 ile çözüldü.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: En üst ve en alt özdeğerlerin bulunması; Örüt kuramı ve nicem kimyasında uygulamalar