İstanbul Tarihi Yarımada kentsel mekanlarının gürültü denetimi açısından incelenmesi, değerlendirmeler ve öneriler - Kumbay, Ayla (My University, 2006)
Hızlı ve plansız büyüyen günümüz şehirlerinde, gürültü kirliliği yapı içinde ve yapı dışında etkili olarak çeşitli rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bu olumsuzlukların ortadan kaldırılması için en etkili yol ise, konunun makro ölçekte değerlendirilmesi ve kentsel mekanların özelliklerine göre gürültü denetiminin yapılıp uygun akustik ortamın sağlanmasıdır. İstanbul kenti, 10 milyonu aşan nüfusuyla kentleşme olgusunun getirdiği tüm sorunların yanında gürültü sorununu da etkili bir şekilde yaşamaktadır.İstanbul'un en önemli tarihi, kültürel ve turistik merkezi olmakla birlikte iş merkezlerinin ve ticaret hayatının da en hareketli mekanlarından olan Tarihi Yarımada ise, bünyesinde barındırdığı değişik fonksiyonlardan dolayı gürültü kirliliği açısından incelenmesi gereken bir bölgedir. Bölgede henüz gürültü denetimine yönelik kapsamlı bir çalışma yapılamamıştır.Bu tez çalışması sırasında, öncelikle Tarihi Yarımada kentsel mekanlarının ayrıntılı incelemesi yapılarak çalışma bölgeleri belirlenmiş ve çalışma kapsamında seçilen bölgelerde çevresel gürültü ortamının belirlenmesi amacıyla gürültü düzeyi ölçümleri yapılmış, farklı zaman dilimlerine yönelik gürültü haritaları oluşturulmuş ve sorunlu bölgeler için çözüm önerileri getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: İstanbul; Tarihi yarımada; Gürültü kirliliği; Gürültü denetimi; Gürültü düzeyi ölçümü; Gürültü haritası