MOS kontrollu tristör ( MCT ) ve sürme devrelerinin incelenmesi - Obdan, A. Hülya (My University, 1993)
MCT (MOS-Kontrollü Tristör), yalıtılmış MOS kapısından pozitif ve negatif gerilim sinyali ile kontrol edilmek üzere dizayn edi İmiş,trist örün mükemmel özelliklerine sahip yepyeni bir elemandır. Tristör gibi anodu ile katodu arasında p-n-p-n tabakaları ve üç jonksiyondan oluşmuştur. Yapısında,biri n- kanallı, diğeri p-kanallı olmak üzere iki PET ve biri npn, di ğeri pnp olan iki transistor bulunmaktadır. MCT anoda negatif gerilim sinyali verilmek suretiyle iletime geçirilir. Pozitif gerilim sinyali ile söndürülür. MCT'nin iletimdeki gerilim düşümü çok azdır ve geniş bir SOA(Emniyetli Çalışma Alanı) özelliğine sahiptir. Yüksek di/dt ve dv/dt özelliği, sıcaklık yeteneği, tristöre ilaveten hızlı anahtarl ama imkanı sağlanmış olması ile MCT çok parlak bir gelecek vaad etmektedir. MCT, yeni bir güç yarı iletkeni olmasına rağmen, DC ve AC Motor Kontrolü,ÜPS Sistem leri, Endüksiyonla Isıtma,DC-DC Dö nüştürücüler, Aktif Güç Hatları ve bunun gibi geniş uygulama alanları için olanaklar sağlar. MOS kontrollü bir tristör olan MCT, üstün özelliklerinden dolayı, çok yakın bir gelecekte günümüzün elemanlarına tercih edilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Mos kontrollu tristörler; MCT’ nin eşdeğer devre modelleri; MCT karakteristikleri; MCT’ nin kapı devreleri; MCT’ nin uygulamaları; MCT ile IGBT karşılaştırılması