Kompozit malzemelerin kamera kren sistemlerine uygulanabilirliğinin incelenmesi - Uludağ, Tufan (My University, 2009)
Alüminyum ve çelik malzemeler kamera kren sistemlerinin tasarımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu malzemelerin kullanımında karşılaşılan temel problem malzemelerin ağır olması ve titreşimleri sönümlemede yeterli verimin elde edilememesidir. Bu tezde, malzeme biliminin gelişmesiyle saf malzemelerin yerini almaya başlayan kompozit yapıların kamera kren sistemlerine uygulanabilirliğini araştırılmıştır. Giriş bölümünde kompozit malzemeler hakkında genel bilgiler, tarihçesi, çeşitleri ve üretim yöntemleri anlatılmıştır. Gelişme bölümünde 4 mm çapında alüminyum ve karbon fiber boru, 6mm çapında alüminyum ve cam fiber borunun katılık değerleri hesaplanmış ve hareket denkleminde yerlerine konularak Mathematica programında boruların hareketine ait diferansiyel denklemleri çözümlenmiştir. Diğer taraftan çubukların titreşim hareketleri deneysel olarak tespit edilmiş ve matematiksel verilerle karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde karşılaştırılan veriler yorumlanmış ve kompozitlerin kamera kren sistemlerine uygunluğu tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Kamera kren sistemleri; Kompozit malzemeler; Titreşim