Turizm genelinde yat turizmi ile alt yapı elemanı olarak marinalar ve karadeniz bölgesinde yat turizminin uygulanabilirliği - Güner, Deniz (My University, 1995)
Günümüzde Çevre Bilinci'nin artmasıyla, mevcut turizm türlerinde, nitelik ve nicelik açısından farklılaşmalar görülmektedir. Bunun sonucunda dünya turizm eğilimleri içerisinde alternatif turizm türleri etkin olmaya başlamıştır.Bu alternatif turizm türlerinden Yat Turizmi 'nin, turizm geneli içerisindeki konumu ile Türkiye'deki gelişme ve uygulama süreçleri irdelenerek, Karadeniz Bölgesi'ne adaptasyonunu araştırmayı hedefleyen bu çalışma, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Turizmin genel bir tanımı verilerek, Dünya'da ve Türkiye'deki tarihsel evrimi incelenmiş, ekonomik ve çevresel etkileri saptanmaya çalışılmıştır. ikinci bölümde ise, Yat Turizmi'nin tanımı, uygulama biçimleri ve tarihçesi verilerek genel bir tanıtımı yapılmıştır.Dünya'daki gelişme süreci ile günümüz yat turizm merkezlerinin nitelikleri araştırılmıştır. Yat turizminin tarihsel evrimine bağlı olarak, Türkiye'de bu turizm türünün tanınma ve gelişme süreçleri incelenerek, yat turizminin mevcut durumu, ekonomik ve çevresel etkiler doğrultusunda saptanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde, yat turizminin alt yapı elemanları olan, Marina, Yat Limanı,Yat Çekek Yeri ve Yat Yanaşma Yerleri'nin tanım ve çeşitleri ortaya konarak, Türkiye'deki uygulamaların verimliliği incelenmiştir.Uygulama açısından marina programlaması ve yapım aşamaları detaylıca araştırılmıştır. Bunun dışında marinaiar, jönelim, işletmecilik ve organizasyon kavramları tarafından belirlenen değişkenleri ile ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise, Türkiye'de uygulanan turizm politikası doğrultusunda Karadeniz Bölgesinin potansiyelleri ortaya konarak, uygulanabilecek alternatif turizm türleri içerisinde yat turizm payının ve uygulanabilirliğinin araştırılmasına çalışılmıştır.Bu amaçla ilk alt bölümde Karadeniz Bölgesine ait veriler ortaya konarak, mevcut durum ve potansiyeller belirlenmeye çalışılmıştır.İkinci alt bölümde, Türkiye'deki turizm potansiyelleri içerisindeki alternatif turizm anlayışları 'Yumuşak Turizm' kavramı çerçevesinde saptanmıştır.Üçüncü alt bölümde ise Karadeniz Bölgesi'nde turizm planlama ilkeleri saptanmaya çalışılarak, Yat Turizmi' nin uygulanabilirliği irdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Turizm; Yat turizmi; Yat limanları ve marinalar; Karadeniz bölgesinde yat turizmi