Beşiktaş Kız Lisesi (Çırağan Sarayı Harem Dairesi) koruma ve restorasyon sorunları üzerine bir araştırma - Turhan, Barış Doğuş (My University, 2011)
19. Yüzyılda batılılaşma etkisi altındaki Osmanlı Devleti birçok alanda olduğu gibi mimaride de Avrupa'daki bazı anıtsal yapıları örnek almıştır. 19. yy.'da saray mimarı Serkis Balyan'a inşa ettirilen ve günümüzde Beşiktaş Kız Lisesi binası olarak kullanılan Çırağan Sarayı Harem Dairesi, tarihsel değeri ve mimari özellikleri ile dönemini yansıtan korunması ve incelenmesi gereken değerlere sahip nitelikli bir yapıdır.Daha önce çeşitli araştırma ve bilimsel çalışmalara konu olan ve 1992 yılında restorasyonu yapılarak günümüzde otel olarak kullanılan Çırağan Sarayı yapılarından Harem Dairesi (Beşiktaş Kız Lisesi) hakkında kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Ayrıca bu yapı ile ilgili bilgi ve belgeler sınırlıdır.Bu nedenle çalışmada Çırağan Sarayı Harem Dairesi'nin (Beşiktaş Kız Lisesi) bulunduğu bölge ve yapının günümüzdeki durumu, 19. yy.'da İstanbul'da inşa edilen diğer saray yapıları ve harem daireleri ışığında incelenmiştir.Giriş bölümünde, konu ile ilgili kaynaklar, çalışmanın amacı ve kapsamı hakkında bilgi verilmiş ve Çırağan Sarayı Harem Dairesi genel olarak tanıtılmıştır.Çalışmanın ikinci bölümünde Beşiktaş İlçesi'ndeki yerleşimin tarihçesi hakkında bilgi verilmiştir.Üçüncü bölümde ise 19. yy.'da İstanbul'da inşa edilen diğer saray yapılarının haremleri karşılaştırma yapmak amacıyla incelenmiştir.4-7 bölümlerde ise Beşiktaş Kız Lisesi'nin (Çırağan Sarayı Harem Dairesi) rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin bilgilerine yer verilmiştir.Restorasyon önerisinde yapılan tespitler ve toplanan veriler değerlendirilerek, mimari mirasımızın bir parçası olan bu yapının gelecek kuşaklara özgünlüğünü koruyarak aktarılabilmesi için yapılması gerekenler üzerinde durulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Beşiktaş; 19 yüzyıl; İstanbul sarayları; Harem dairesi; Çırağan sarayı; Çırağan sarayı harem dairesi; Beşiktaş kız lisesi