Optik akış ile hareket tespiti - Özüntürk, Eda (My University, 2007)
Bilgisayarla görmenin önemli alanlarından biri olan hareket tespitinin, güvenlik sistemleri,trafik gözetimi gibi günlük hayatta bir çok uygulaması bulunmaktadır.Hareket tespitinde kullanılan ilk yöntemlerden olan ?Optik Akıs?, hala günümüzde ortayaatılan bir çok yöntemden daha saglam ve dogru sonuçlar üretmektedir. Ayrıca, bir çok harekettespiti yöntemi ?Optik Akıs? temeline dayanmaktadır.Tezin ilk bölümünde optik akısa genel bir bakıs yapılarak temel kavramlardan bahsedilmistir.Daha sonra optik akıs yöntemlerinden ve genel yapısından bahsedilmistir. Ayrıca optik akısındogru olarak algılanamadıgı özel durumlardan söz edilmistir.Hareket tespitinde kullanılan ?Optik Akıs? yöntemleri üç grup altında toplanmaktadır: 1.Fark teknikleri, 2. Frekans temelli teknikler ve 3. Eslestirme teknikleri. Tezin ikincibölümünde bu gruplardan biri olan Fark teknikleri üzerinde durulmustur: genel fark yaklasımı(Horn ve Schunck yöntemi) ve yerel fark yaklasımı (Lucas ve Kanade yöntemi). MATLABuygulamaları ile gerçek görüntü dizilerinden elde edilen hareket tahminleri vektörel ve enerjiyogunlukları çıktıları ile gösterilmistir. Ek olarak Gauss Piramidi yönteminden bahsedilmis,ve Lucas ve Kanade yöntemi Gauss Piramidi kullanılarak daha saglam ve dogru sonuçlar eldeedilmistir.Anahtar Kelimeler: Optik akıs, fark teknikleri, hareket tespiti.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: İNSAN GÖRSEL SİSTEMİ; HAREKET ALANI TANIMI; İKİ BOYUTLU HAREKET KISITLAMA DENKLEMİ; HATALARI MİNİMİZE ETME