Taneli malzemelerin pnömatik transportu - Biçer, Soner (My University, 1985)
Bu çalışmamın hedefini, gaz ortam ile taneli ve toz malzemelerin boru içinde iletiminin (pnömatik transport) her yönüyle ele alınması, araştırılması ve pnömatik transport tesisi dizayn etmek isteyenlere, bir bilgi kaynağı oluşturarak yardımcı olmak teşkil etmiştir. Bu konuda geniş bir uygulama sahasının mevcut olduğu ve bu konuya ilk defa ilgi duyan tasarımcılara faydalı olmak amacıyla olayın tarihsel gelişiminden başlayarak, iç mekanizmasını veren teori, dizayn tipleri, pratik hesap yöntemi ve yardımcı teçhizatın tüm elemanları ile ilgili bilgiler ve örnekler verilmeye çalışılmıştır. Bunlardan sonra pnömatik transportun edüstriyel uygulama alanları ve uygulama örnekleri teknik bilgileri ile birlikte verilmiştir. Çalışmamın son aşamasında bir pnömatik transport tesisinin verilere dayanarak tesisi teşkil etmektedir. Bu dizaynla ilgili hesaplamalar ve çizimler ile pnömatik transport konusuyla ilgili Türk Standartları tezin son kismında mevcuttur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1985
Keywords: Pnömatik transport tesisleri; Borularda akış mekanizması; Seyrek fazlı gaz-katı karışımları; Pnömatik transporta dizayn tipleri