Alüminyumun ve kurşunun birlikte spektrofotometrik tayinleri - Erdoğan, Özlem (My University, 2006)
Alüminyum ve kurşun günlük hayatta oldukça fazla kullanılan metaller arasındadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar, kurşun ve alüminyumun canlı sistemler için toksik etkiye neden olduğunu göstermiştir. Bu yüzden, alüminyum ve kurşun tayinleri büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, alüminyum ve kurşun sulu ortamda ve yüzey aktif madde ortamında olmak üzere iki yöntem ile tayin edilmiştir. Her iki yöntemde de belirteç olarak 3 ml 1 x 10-4 Mksilen oranj kullanılmıştır. Sulu ortamda alüminyum ve kurşunun tayininde, oluşan komplekslerin 1. türevi alındığında alüminyum için yararlı bir dalga boyu gözlenirken kurşun için gözlenemedi. Bu nedenle alüminyum tayini 1D580'deki ölçülen değerlerinde yapıldı. Kurşun ise, çözeltiye NaF katılarakA580'de ölçüm yapıldı. Alüminyum ve kurşunun birlikte tayini için tampon etkisi, sıcaklık, bekletme süresi ve bozucu metal etkisi incelendi. Kurşun içeren çözeltiler için 580 nm dalga boyunda pH 3 glisin tamponuyla bekletme yapılmadan kantitatif tayinin mümkün olduğu gözlendi. Alkonsantrasyonu kurşun tayinine girişim yapmakta olduğu gözlendi. Bu etkiyi gidermek için gerekli miktarda NaF katıldı. Alüminyum ve kurşunun sulu ortamda tayin yöntemi, AAS yöntemiyle F ? test kullanılarak karşılaştırıldı. İkinci yöntemde, sulu ortamda alüminyum ve kurşun tayini katyonik yüzey aktif madde olan CPB kullanılarak yapıldı. Alüminyumu tayin etmek için CPB içeren pH 3 glisin tamponuyla hazırlanan çözeltilerin 574 nm'de 1. türev değeri alındı. Kurşunu tayin etmek için ise, CPBiçeren pH 3 glisin tamponuyla hazırlanan çözeltinin 606 nm'de 1. türev değeri alındı. Standart ilave yöntemi kullanılarak geliştirilen iki yöntem sentetik su örneklerine ve siyah çay örneklerine başarıyla uygulandı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Alüminyumun genel özellikleri; Kurşunu genel özellikleri; Çözeltiler; Alüminyum; 1. türev; Standart ilave yöntemi; CPB