Mimari tasarımda bilgisayar rolünün araştırılması: Dekonstrüktif yapı örneği - Uyar, Irmak (My University, 2003)
Gelişen bilişim teknolojileri her alanda olduğu gibi mimarlıkta da etkilerini göstermektedir. Bilgisayar odaklı çalışma sistemleri gelişmekte, buna bağlı olarak çalışma yöntemleri ve medyası değişmektedir. Bu değişime bağlı olarak tasarımlar da değişmektedir. Eskiden yapılması zor ya da olanaksız gibi gözüken mimari formlar, malzeme kullanımları, strüktürler bugün bilgisayar teknolojileri sayesinde inşa edilebilir hale gelmiştir. Bilgisayar "ütopya"nm sınırlarını daraltmıştır. Bugünün mimarlığı 100 sene öncesinden farklıdır, geleceğin mimarlığı da bugünkünden farklı olacaktır, bu da büyük ölçüde bilgisayar teknolojileri sayesinde olacaktır. Bu çalışmada bilgisayar teknolojilerinin mimarlığa olan etkileri, uygulama projesi çizimlerinin bilgisayarda yapılmasının ötesinde incelenmiştir. Birinci bölümde mimarlığın hizmetine sunulan yeni bilgisayar donanımları, yeni yazılımlar ve çalışma yöntemleri araştırılmış ikinci bölümde ise bu yöntemleri tasarım süreçlerinde kullanan mimarların dekonstrüktif yapılan örnek olarak incelenmiştir. Dekonstrüktif yapılar, kavramsal yönlerinin kuvvetli olması, tasarlanması ve uygulanması zor formları nedeniyle örnek olarak seçilmiştir. Örnekler incelendiğinde tezde adı geçen mimarların çoğunun çizgisindeki farklılaşma gözlemlenmiştir. Dekonstrüktivizm felsefesini tasarımlarıyla yapılaştırmaya çalışan mimarlar için bilgisayar bu zor çalışmanın anahtarı konumundadır. Dekonstrüktif anlayışın temel ilkeleri olan parçala - yorumla - birleştir ve katmanlarla çalışma biçimi, bilgisayarın çalışma biçimine yatkındır. Analog olarak yapması zor ve uzun zaman alabilecek bir takım varyasyonları ve tasarım alternatiflerini oluşturmak bilgisayar ile kolaylaşmıştır. CAD programlarının temelini oluşturan katmanlarla çalışma yöntemi, dekonstrüktif anlayışla örtüşmüş bu da bilgisayarı bu stilde yapı üreten mimarlar için vazgeçilmez kılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Bilgisayar teknolojilerinin mimarlığa etkisi; Bilgisayar destekli tasarım; Dekonstrüktif mimari; Bilgisayar destekli tasarım yöntemleri