Kalite geliştirmede kullanılan yalın üretim tekniklerinin karşılaştırılması - Taşçı, Mustafa Emre (My University, 2010)
Üretimin sınırsız ve giderek artan ivmelenmesi ile birlikte uygulanan tekniklerin tekrar tekrar incelenilmesine ve bunlar arasında en uygun yöntemlerin belirlenilmesi sonucunuda beraberinde getirmiştir. En etkin yöntemi belirlemek için bu kaçınılmaz bir süreçtir. Yönetimsel kapitalizm beraberinde getirdiği bu tekniklerin en başında yer alan Yalın Üretim ismini değiştirerek Kaizen, Altı Sigma , Yalın Altı Sigma gibi tekniklerin doğmasına ve onların bazı temellerini oluşturmaya neden olmuştur. Bu çalışmanın ortaya koymak istediği sonuç bu uygulamaların temelinde yer alan Yalın Üretimi inceleyerek literatürdeki yapılan çalışmaların ışığında her birinin özünde barındırdığı özellikleri mukayeseli bir yöntem ile karşılaştırabilmektir. İşletmeler yaşam döngüleri , ölçekleri ve bulundukları sektörler doğrultusunda geçen yüzyıl içinde geliştirilen bu yöntemleri kendi bünyelerinde tatbik etmişlerdir. Çalışma bu perspektif ile yola çıkarak işletmelerin bu uygulamalar sonucunda yaptıkları çıkarsamalar ile elde ettiği sonuçları da kullanarak bir işletme için öngördüğü en uygun yöntemi belirlemede göreceli bir sonucu kendine hedef almış ve bu bağlamda çeşitli öneriler sunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Keywords: Yalın üretim yaklaşımı; Yalın üretimin araçları; Yalın altı sigma