Toplam kalite yönetimi ile firma performansı arasındaki ilişkide etik iklim'in aracı değişken rolü - Karçıka, Öyküm (My University, 2017)
Bu çalışmada Türkiye'nin farklı bölgelerinde imalat sektörlerinde faaliyet gösteren (özel sektör) işletmelerde toplam kalite yönetimi (TKY) ile firma performansı (yenilik performansı-finansal performans-çalışan performansı) arasındaki ilişkide etik iklimin aracı değişken rolü incelenmiştir. Araştırmada veri toplama tekniği olarak anket yöntemi uygulanmıştır. Anketlerin bazıları yüz yüze görüşülerek ve bazıları da e-posta yoluyla doldurulmuştur. Toplamda 300 anket gönderilmiş, eksiksiz doldurularak geri dönen 215 geçerli anket verisi elde edilmiştir. Yapılan literatür taraması sonucu araştırma modeli kurgulanmış ve hipotezler oluşturulmuştur. Modelde yer alan değişkenler arasındaki ilişkileri ölçmek için çoklu regresyon analizinden yararlanılmıştır. Regresyon analizleri SPSS istatistiksel paket programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırma sonucunda TKY uygulamaları ile firma performansı (yenilik performansı-finansal performans-çalışan performansı) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu ve bu ilişkide genelde etik iklim alt boyutlarından yardımsever iklimin kısmi aracılık rolü olduğu yalnızca TKY ile çalışan performansı arasındaki ilişkide etik iklimin alt boyutlarından hem yardımsever iklim hem de ilkeli iklimin kısmi aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir. Etik iklimin alt boyutlarından olan egoist iklimin ise kısmi aracılık role katkısı olmamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017
Keywords: Toplam kalite yönetimi; Etik iklim; Firma performansı