Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'nda görev yapan öğretim görevlilerinin hizmet içi eğitim ihtiyacının saptanması - Abbasoğlu, Hande (My University, 2003)
Bu araştırmada, Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu'' nda görev yapan öğretim görevlilerinin hangi alanlarda ve konularda hizmet içi eğitime ihtiyaç duyduklarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Yıldız Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu' nda görev yapan 131 öğretim görevlisi oluşturmuştur. Hizmet içi eğitim ihtiyacı özel öğretim yöntem ve teknikleri, genel öğretim yöntem ve teknikleri, eğitim teknolojileri, sınıf yönetimi ve ölçme ve değerlendirme alanlarına göre, araştırmacı tarafından geliştirilen ve 38 sorudan oluşan anket ile belirlenmiştir.Belirlenen alanlar çerçevesinde en yüksek eğitim ihtiyacı genel öğretim yöntem ve teknikleri alanında bulunmuş, bunu sırasıyla eğitim teknolojileri, sınıf yönetimi, özel öğretim yöntem ve teknikleri ve ölçme ve değerlendirme alanları izlemiştir. Öğretim görevlilerinin tüm alanlardaki hizmet içi eğitim ihtiyacının orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Cinsiyet değişkenine göre bayan ve erkek öğretim görevlilerinin hizmet içi eğitim ihtiyaçları arasındaki farklılığın anlamlı olmadığı ortaya çıkmıştır. Yaş ve toplam hizmet süresi değişkenlerine göre yapılan değerlendirme sonucunda 40 ve daha fazla yaş düzeyinde ve 16 yıl ve daha fazla hizmet süresi olan öğretim görevlilerinin, hizmet içi eğitime diğer yaş ve kıdem gruplarındaki öğretim görevlilerinden daha az ihtiyaç duydukları görülmüştür. 111 Eğitim düzeyi değişkenine göre bir değerlendirme yapıldığında ise sadece özel öğretim yöntem ve teknikleri alanında lisans mezunu öğretim görevlilerinin yüksek lisans mezunu öğretim görevlilerine göre daha fazla hizmet içi eğitime ihtiyaç duydukları ortaya çıkmıştır. Diğer alanlardaki farklılığın anlamlı olmadığı anlaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2003
Keywords: Yabancı dil eğitimi; Hizmet içi eğitim