Enerji tasarrufu amacıyla bir kimyasal ısı pompası uygulaması - Kaçar, Semih (My University, 2005)
Fosil yakıt kaynaklarının dengesiz bir şekilde dağılmış olması ve günden güne azalması yanı sıra fosil yakıt kullanımının neden olduğu çevre problemleri, bir yandan alternatif yenilenebilir enerji kaynağı arayışına yol açarken, diğer yandan enerjiden tasarruf edilmesi ve enerjinin verimli kullanılması konularını gündeme getirmiştir. Bu doğrultuda mekanik ısı pompalarından uzun zamandır yararlanılmaktadır. Kimyasal ısı pompaları, pek çok endüstriyel proseste ihtiyaç duyulan enerjinin daha verimli kullanılmasını hedefleyen ve büyük potansiyel taşıyan yeni bir teknolojiyi temsil etmektedir. Kimyasal ısı pompaları, düşük sıcaklıktaki atık ısının sıcaklık kademesini artırmak için tersinir kimyasal reaksiyonlardan yararlanır. Bu amaçla inorganik ve organik çeşitli reaksiyonlar kullanılabilir. Bu çalışmada n-hekzan / 1-hekzen / H2 kimyasal ısı pompasına ait fizibilitenin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda termodinamik veriler ve denge verileri temelinde sistemin teorik analizi yapılmış ve çevrimin ısıl verim sınırları belirlenmiştir. En yüksek etkinlik değeri, P = 4 atm' de TL = 389 K ve TH = 448 K için 0,993 olarak elde edilmiştir. Bu değerlere karşılık gelen verim 0,694' tür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Isı pomapası; Kimyasal ısı pompası ile ilgili çalışmalar; Denge Sabiti’nin hesaplanması; N-hekzan / 1-hekzen / H2 sistemi; Kimyasal ısı pompası hesaplamaları; Dehidrojenasyon katalizörleri