Su matrikslerinde ağır metal zanginleştirilmesinde yeni bir metod geliştirilmesi - Akçin, Nurgül (My University, 2004)
Bu çalışmanın amacı su örneklerinde bulunan ağır metallerin zenginleştirilmesinde yeni bir yöntem geliştirmektir. Yapılan çalışma iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde zararlı etkileri olan çinko, kadmiyum ve nikel metallerinin giderilmesi için uygun reçine seçilmiş ve seçilen katyon değiştirici reçine ile bu metalleri uzaklaştırabilmek için optimum koşullar saptanmıştır. Bu optimum koşulların belirlenmesi için kesikli (batch) sistem ile çalışılmış ve metal tutulması üzerine pH, metal konsantrasyonu, karıştırma süresi ve reçine miktarının etkisi incelenmiştir. Daha sonra belirlenen bu optimum koşullar sağlanarak su örneklerindeki Zn, Cd ve Ni, AAS ile tayin edilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise su örneklerindeki çinkonun, kadmiyumun ve nikelin zenginleştirilmesi amacıyla flotasyon tekniği kullanılmıştır. Flotasyon işlemi belirlenen optimum pH'da, köpük oluşturucu olarak sodyum dodesil benzen sülfonat, ve kompleks oluşturucu olarak hekzametilenditiyokarbamat kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Flotasyon ile zenginleştirme işlemi yapıldıktan sonra metaller AAS ile tayin edilmiştir. Her bir metal için kullanılan iki yöntem kıyaslanmış, çinko ve kadmiyum için flotasyonun daha iyi sonuç verdiği, nikel için ise iki yöntemin eşdeğer olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: İyon değiştirme; Flotasyon; Hekzametilenditiyokarbamat