Raylı ulaşımda sinyalizasyon sistemleri ve ray devrelerinin modellenmesi - Demirbilek, Ahmet (My University, 1997)
Ülkemizde raylı ulaşım hep ihmal edilmiştir,halen kullanılan mevcut sistemler dünyada terk edilen sistemlerdir. Buna rağmen ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar yetersizdir. Yapılan bu çalışmada yukarda belirtilen eksiklikler bir nebze olsun giderilmek amaçlanmıştır. Raylı ulaşımda sinyalizasyon sistemleri anlatılırken önce sinyalizasyonun tarihi gelişimi anlatılmıştır, raylı sisteme tatbikatı ve faydalan, sinyallerin şekilleri ve anlamlan şekillerle gösterilmiştir, sistem saha ve merkez üniteleri olmak üzere iki kışıma ayrılıp sahada makaslar,hemzemin geçitler,ATS sistemleri, merkezde ise kumanda sistemi, trengraf,istasyon seçme, tren tanıma sistemleri, bilgi iletimi anlatılmıştır. Ayrıca sistemin kalbi olan ray devreleri detaylı incelenmiş elektrikli olarak modellenmiştir. Ray ve balast direnci hesaplamaları uygulamak olarak yapılmıştır. Çalışmanın son kısmında genel olarak merkezden kontrol (SCADA ) sistemleri anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Sinyalizasyon; sinyalizasyonun raylı sisteme tatbikatı ve faydaları; sinyalizasyon saha üniteleri raylı devreler; merkezden idare (scada) sistemleri