Yerellik kavramı ve müzeler - Beşiroğlu, Esra (My University, 2005)
Bu tez kapsamında, "Yerellik" kavramı ve bizi bu gün yerelliğe götüren süreçler incelenerek, alternatif bir müze yapılanmasına kazandırdığı farklı yaklaşımların ortaya konulması amaçlanmaktadır. Yerel kültürlerin üzerini örten ve farklılıklarını kaybetmelerine neden olan olgular olarak ulusallaşma ve küreselleşme süreçleri incelenmiş ve bu süreçlerin çok kültürlü toplumlar, yerel kimlikler üzerindeki etkileri ortaya konulmuştur. Kimlik kavramı da, birey, toplum ve müze ilişkisi bağlamında, kolektif kimlik biçimlerine ağırlık verilerek açıklanmıştır. Tüm bu süreçler ve kavramsal ilişkiler bizi, çalışmada saptanan sorunlara bir çözüm olarak "yerel müze" kavramı önerilerine götürmektedir. Bu aşamada öncelikle yerel müze türleri olarak, kent müzeleri, bölgesel müzeler ve eko müzeler, yurtdışındaki örnekleriyle birlikte anlatılmış ve yerel müze kavramıyla örtüşen ve örtüşmeyen yönleri araştırılmıştır. Ayrıca Türkiye'de yapılan yerel tarih çalışmaları ve yerel özellik gösteren yeni müze oluşumlarına değinilmiş ve yine yerel müze ile ilişkisi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Son olarak yerel müze, hizmet alanını bütünlük arz eden bir toplumsal yaşam alanıyla sınırlayarak, yerel kimliği ve onun yaşadığı coğrafyayı bütünüyle ele alan, yeni bir müze yapılanması olarak önerilmiştir. Bu öneri, yerel müzenin tanımını, kavramsal içeriğini, amaç ve görevlerini, disiplinler arası çalışma alanlarını içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Yerel müze; Yerel kimlik; Kent müzeleri; Eko müzeler; Bölgesel müzeler