Dereceli hassas döküm kalıplarında segregasyon oluşumunun incelenmesi - Güler Kerem Altuğ (My University, 2005)
Dökülebilir refrakterler ve döküm kalıplarında sızma ve segregasyon (çökelme) iki önemli konudur. Bunların varlığı kalıbın veya refrakterin fiziksel, mekaniksel, ve ısıl özelliklerinin bir noktadan diğerine değişmesine ve döküm parçalarda çeşitli hataların oluşmasına neden olmaktadır. Sızma ve segregasyon (çökelme), hazırlanacak kalıp malzemesine ilave edilen, değişik özellik ve boyutlardaki katkı malzemeleri ile engellenmeye çalışılır. Bu çalışmada öncelikle refrakter karışımlardaki çökelmeler incelenerek ilave edilen malzemeler ile çökelmenin nasıl değiştiği gözlemlenmiştir. Elde edilen veriler referans numuneleri ile karşılaştırılarak çalışmalara yön verilmiştir. Sertlik değerleri ile çökelme arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Her bir numune için elde edilen sonuçlar grafikler haline getirilerek partikül boyutu ve katkıların etkileri ortaya çıkarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Hassas döküm yöntemi; Dereceli hassas döküm kalıp malzemeleri; Dereceli hassas döküm kalıbının hazırlanması; Dökülebilir refrakterler; Hassas döküm; Seramik kalıplar