Bazı anorganik katkı maddelerinin çimentonun kalitesi üzerindeki etkisinin incelenmesi - Ergüder, Ersan (My University, 2001)
Bu çalışmada, Orhaneli uçucu külünün beton üretiminde kullanılabilirliği ve ekonomik tasarımlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada kimyasal analizi belirli olan uçucu kül ve çimento kullanılmıştır. Uçucu külün kullanıldığı çalışmada 400 kg/m3 dozajlı şahit beton ile bu betonlara karşılık test edilmek üzere ağırlık cinsinden %5, %15, %25, %35 ikame oranlarında uçucu kül kullanılarak tasarlanmış beton üretilmiştir. Her beton üretiminde işlenebilme sabit tutulmuştur. Üretilen betonlar 15xl5xl5'lik numuneler hazırlanmış, bunlar üzerinde 3, 7, 28 gün sonunda basınç deneyleri yapılmıştır. Yapılan çalışmanın ikinci aşamasında şahit betonla aynı mukavemeti sağlayacak uçucu kül ikamesi saptanmaya çalışılmış ve bu ikame oranında betonun sağladığı ekonomi saptanmıştır. Diğer bir çalışmada PÇ 32,5 ile beton üretmek yerine, PÇ 42,5 ve uçucu kül kullanılarak üretilen betonların sağladığı ekonomi tespit edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Anorganik katı maddeler; Alçı kireç su kireci çimento; Uçucu kül