Aktif karbon ile sulu çözeltilerden nikel gideriminde kolon çalışmaları - Murat, Semiha (My University, 2007)
Karbon kökenli her maddeden üretilebilen aktif karbon, geniş iç yüzey alanına ve farklı çaplardaki gözenek yapısına sahip olduğundan, gaz ve sıvı fazdaki organik ve inorganik maddeleri adsorblama kapasitesi oldukça fazladır. Bundan dolayı aktif karbonlar evsel ve endüstriyel atıkların içerdiği organik ve inorganik kirleticilerin gideriminde kullanılmaktadır. Nikel, gümüş rafinelerinde, elektro kaplamada, çinko dökümlerde ve pillerde geniş kullanım alanı olan bir ağır metaldir. Dolayısıyla insan sağlığı ve çevreye zararlı etkileri olduğundan çevreye deşarj edilmeden önce belirli değerlere indirilmelidir. Bu çalışmada, HNO3 asit ve elektrokimyasal aktivasyon metotları kullanılarak farklı sürelerde aktifleştirilmiş ticari ve vişne çekirdeği aktif karbonları kullanılarak, sürekli kolon sistemleriyle sulu çözeltilerden Ni(II) iyonu giderimi yapılmıştır. Bundan başka, asitkonsantrasyonlarının rejenerasyona etkisini incelemek için dört farklı doymuş karbonların sürekli kolon sisteminde rejenerasyon çalışmaları yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Adsorpsiyon; Ni(II) giderimi; Aktif karbon; Atık su