İki band yeniden şekillenebilir akıllı anten tasarımı - Damgacı, Yasin (My University, 2007)
Modern radar ve haberlesme sistemleri üzerindeki anten sayıları günden güne artmaktadır. Buartıs özellikle yer ve ağırlık ihtiyaçlarının çok önemli olduğu uzay çalısmalarında ciddi birsorundur. Tezde ilk olarak yeniden sekillenebilir antenler ve antenlerin yapısı üzerindedurulmustur. Bu yeni tip antenler uygun anahtarlama yapılarıyla değisik frekanslardaçalısabilecek sekilde yapısal olarak sekillendirilebilirler. Bu sekilde aynı anten çok değisikuygulamalarda kullanılabilinir. Böylece antenin çalıstığı frekans bandları artabilir ve yer,ağırlık gibi unsurlarda tasarruf sağlanır.Tezde RF-MEMS anahtarlar kullanılarak tasarlanan yeni bir anten yapısı sunulmustur. Antentasarım asamasında dikdörtgen mikroserit anten 3.5 GHz bandı için tasarlanmıs daha sonra buanten U-seklinde bir yama antenle anahtarlar yardımıyla birlestirilerek 2.4 GHz bandı için deçalısabilmesi sağlanmıstır. Tezin asıl amacı ise yeniden sekillenebilir özellikteki tasarlananantenin adaptif bir dizide kullanılmasıdır. Adaptif antenler veya daha genellestirerek akıllıantenler, istenilen isarete doğru antenin ana hüzmezini yönlendiren, gürültü veya interferansisaretlerine doğru antenin yan loblarını veya sıfırlarını yönlendiren sistemlerdir. Adaptiflik ve yeniden sekillenebilirlik özelliklerinin tek bir sistemde birlestirilmesi ve incelenmesi çesitliörneklerle gösterilmistir. Bu sistemin kablosuz haberlesme teknolojilerinde sağlayacağıfaydalar incelenmistir.Anahtar Kelimeler: Akıllı Anten, RF-MEMS Anahtar, Yeniden Sekillenebilir Anten
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Anten Anahtar Teknolojileri; Mikroşerit Antenlerin Özellikleri; Akıllı Anten Sistemi ve Çeşitleri