Tarihi çevrelerin planlanması ve küreselleşme kavramı ile etkileşiminin değerlendirmesi - Akçay, Hülya (My University, 2001)
Günümüzde ekonomik süreçlerin bir yansıması olan küreselleşme birçok kavramı etkilediği gibi Kentsel tarihi çevrelerin korunması ve planlanması kavramlarını da etkilemiştir. Koruma, planlama ve küreselleşme bağlamında bu etkileşimin boyutları ve nasıl olduğu anlaşılmaya çalışılmaktadır. Sanayi toplumundan, bilgi toplumuna geçiş sürecinde değişen üretim biçimleri olan fordizm, postfordizm kavramlarıyla beraber ekonomik anlamdaki değişimler ve toplumların nasıl etkilendiği açıklanmıştır. Bu çerçevede mekanın, teknolojinin getirdiği bilişim, iletişim ve ulaşım olanaklarından etkileniş biçimi olan sınırlarının kalkmasıyla, geleneksel planlama anlayışının neden değiştiği üzerinde durulmuştur. Küreselleşmenin getirdiği değişim sürecine katılan mekan, ulus ve yerellik kavramlarıyla beraber postmodernizmin, Tarihi çevrelerin planlanmasıyla olan etkileşimi açıklanmaya çalışılmıştır. Küresel sürecin meta haline gelme ve her şeyin sadece kar güdülme amacına yönelmesini teşvik etmesi üzerinde durulmuş ve tarihi çevrelerin planlama politikalarında küresel olgulara entegre olma çabası içindeyken, bu olguları koşullan çerçevesin de nasıl lehine çevirebileceği tartışılmıştır. Planlama anlayışının ekonomik sorunlardan etkilenmesinin kaçınılmaz olduğunu bilerek, toplumsal yararın küresel değerler karşısında göz ardı edilmediği bir planlama anlayışı üzerinde durulmuştur. Küreselleşme sürecine katılmak, gelişmeleri takip etme adına ve ülkenin kalkınması için önemli bir gerekliliktir. Bunun için tarihi çevrelerin planlanmasında, kimliğini kaybetmeyen tarihi çevreler için sosyal ve ekonomik değişimlere ayak uydurabilen çevreci, eşitlikçi, esnek bir planlama anlayışı hayata geçirilmesi gerekmekte ve bu bağlamda mevcuttaki koruma kanununun kurumsal, eylemsel ve finansal açıdan eksiklikleri giderilmelidir
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Koruma kentsel koruma ve kentsel tarihi çerçeve; Küreselleşme ve değişen kavramlar; Planlama ve tarihi çevre; Küreselleşme bağlamında tarihi çerçevelerin planlanması