O.G. Sarıyer şebekesi işletme optimizasyonu - Bilgili, Reşit (My University, 2003)
Yüklerin yoğun olduğu büyük şehirlerde Elektrik Dağıtım sistemi genel olarak çift O.G. seviyelidir.Artan yük yoğunluğu ve yeni taleplere yeterince cevap verilememesi, dağıtım sistemlerini zorlamaktadır. Konu ile ilgili değişik görüşler ileri sürülmekte ve master planlar hazırlanmaktadır. İstanbul için hazırlanan planlama sonucu olarak çift O.G. seviyesi kullanımının ekonomik olmadığı ve 34.5 kV tek tip O.G. seviyesine geçişin uygun olduğu öngörülmüştür. Bahsedilen sorunların Sarıyer şebekesi için ne aşamada olduğu araştırılmış ve optimal çözüm arayışına girilmiştir. Çalışmada elektrik enerjisi genel olarak incelenmiş, Türkiye'de elektrik dağıtımı, şebeke çeşitleri ve orta gerilim tesis elemanları hakkında bilgiler verilmiştir. Çalışmanın yapıldığı Sarıyer İşletmesine ait Orta Gerilim şebeke hakkında bilgiler verilmiştir. Ayrıca şebekenin işletme karakteristikleri edinilmeye çalışılmış ve beş yıllık arıza istatistiklerinden yola çıkarak az yoğun ve çok yoğun iki bölgenin güvenirliliği analiz edilmiştir. Şebekenin yük tahmini ve planlaması da gözönüne alınarak yapılacak yatırımların hangi gerilim seviyesinde ağırlık kazanacağı maliyet fonksiyonlarıyla bulunmaya çalışılmıştır. Mevcut 10 kV sistemin olabildiğince devamı, bunun için tüm tesislerin mevcut maliyeti (malzemelerin yenilenmesi gerektiğinden hareketle) ve tüm 10 kV sistemin zamanla 35 kV'a dönüşümü (10 kV sistemin terki) maliyetleri karşılaştınlmıştır. Sarıyer şebekesi hakkındaki diğer bazı bilgiler Ek B'de sunularak optimizasyon çalışması hakkındaki öneriler belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Elektrik enerjisi; elektrik enerjisinin iletimi ve dağıtımı; orta gerilim tesis elemanı; orta gerilim şebekeler; sarıyer şebekesi