Boşluklu simetrik perdelerde üst kat bağ kirişi rijitliği ile ilgili bir irdeleme - Barış, Resul (My University, 2001)
Yüksek yapılarda çerçeve sistemler yatay yükler altında mukavemet ve rijitlik bakımından gerekli ve yeterli performansı gösterememektedirler. Bu bağlamda perdeler yatay yükler altında mukavemet ve rijitliği arttıran elemanlar olarak yapısal analizde sıklıkla kullanılmaktadır. Perde sistemlerin özel bir hali olan boşluktu perdeleri, sistem serbestlik derecelerine herhangi bir kısıtlama getirmeden sonlu eleman yöntemleri ile yeterli doğrulukla hesaba katmak mümkündür. Ne var ki bu tür modellerle çalışmak hem hesap süresini uzatır hem de hesap sonuçlarının değerlendirilmesini zahmetli kılar. Bu nedenle eşdeğer çerçeve sistemlerinin kullanımı bu gün için oldukça pratik olmasının yanı sıra daha bir süre yapı tasarımında değerini koruyacaktır (Doran, 2001). Bu çalışmada, üst kat bağ kirişlerinin rijitliği ile ilgili nümerik bir çalışma yapılmıştır. Çözüm sonuçlan değerlendirilerek, çok değişkenli regresyon yaklaşımıyla bağ kirişleri için eşdeğer rijitlik çarpanları formüle edilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Perdeli sistemler ve tasarım ilkeleri; Boşluklu perdelerde üst kat bağ kirişi rijitliği hesabı; Eşdeğer çerçeve; Eşdeğer rijitlik geçiş katsayısı