Thomas Hobbes`un siyaset felsefesi - Zarakolu, Cihan Deniz (My University, 2005)
Bu tezde, Thomas Hobbes'un siyaset felsefesi tartışılacaktır. Bugün Hobbes, egemenlik kuramı ile biliniyor olsa da, neredeyse tüm felsefe dallarında eserleri vardır; metafizik, geometri, mekanik, optik vs. tik olarak, hayatı ve eserleri sunulacaktır. Takip eden bölümde, felsefesinde sürekli kullandığı devinim, varlık gibi en temel kavramları tanımladığı ilk felsefesi ele alınacak ve nasıl bir felsefe kavrayışına sahip olduğu gösterilecektir. Üçüncü bölümde ise, doğa felsefesinin ilkelerinden yola çıkarak ulaştığı insan doğası incelenecektir. Dördüncü bölüm, genel bir güç olmadığında insanların nasıl davranacakları üzerinedir. Bilindiği gibi, Hobbes böylesi bir durumu "Doğa Durumu" olarak tanımlamaktadır. Ve Hobbes için, doğa durumu, herkesin herkesle savaştığı bir savaş durumudur. Böylesi bir savaştan kaçınmak için, Hobbes'un ilşk önerdiği çözüm, insanlar barışı buyuran Doğa Yasalan'dır. Bununla beraber, genel bir gücün olmayışından dolayı, bu yasların hiçbir etkisi yoktur. Hobbes'a göre, bu savaşa son vermenin tek yolu, hiçbir sınır ve yükümlülüğü olmayan bir güç yaratmaktır: egemen. Bu gücün ortaya çıkması, herkesin sahip olduğu hakları bir kişi veya meclise devretmesi ve haklarını devrettiği bu kişinin buyruklarına uyacağını deklare etmesi ile mümkündür.Beşinci bölümde, bu egemen gücün nasıl ortaya çıktığı ve altıncı bölümde ise, onun haklan, biçimleri ve görevleri tartışılacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Thomas Hobbes`un hayatı ve eserleri; Thomas Hobbes`un genel felsefesi; İnsan doğası