Farklı bor minerallerinden çinko borat üretimi - Akgül, Özlem (My University, 2010)
Çinko Borat, alev geciktirici, duman önleyici, korozyon önleyici pigment, seramik eritici madde, elektriksel modifiye edici ve optik özelliklerinden dolayı endüstride pek çok önemli uygulamalara sahiptir. Çinko Borat genelde Borik Asit ile çinko oksidin su içindeki reaksiyonu ile oluşmaktadır. Bu tez çalışmasında, farklı bor mineralleri kullanılarak Çinko Borat sentezlenmiştir. Bor mineralleri olarak Üleksit ve tinkalın ticari kullanım hali olan Boraks Dekahidrat kullanılmıştır. Üleksit ve Boraks Dekahidrat ile gerçekleşen reaksiyonlar, 2-6 saat reaksiyon süresi aralığında, reaksiyondaki H3BO3 üzerinden % 0.5-2 aşı miktarı, 2.3:1-6.5:1 H3BO3: ZnO reaktan oranı ve 12-62.5 ml reaksiyon su miktarı aralıklarındaki parametrelerde yürütülmüştür. Çinko Borat reaksiyonu için yapılacak olan ön denemeler sonrası üretim için optimum proses parametreleri (reaksiyon süresi, aşı miktarı, su miktarı, reaktan oranı) belirlenerek, bu parametrelerin verim üzerine etkisi araştırılmış ve X-Işınları Difraktometresi (XRD), Taramalı Işın Mikroskobu (SEM), Fourier Dönüşümlü Infrared Spektroskopisi (FT-IR) ve Termogravimetrik (TG) ve Differansiyel Termal Analizleri (DTA) gibi analizlerle Çinko Borat ürününün karakterizasyonu incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Bor; Borik asit; Boatlar; Çinko borat