Vinil asetat ve butil akrilat kopolimerizsyonu üzerine başlatıcı etkisi - Sümer, İsmail Tolga (My University, 2003)
Vinil asetat çeşitli akrilik monomerlerle emülsiyon polimerizasyonu ile kopolimerleştirilir. Kopolimerizasyon için bütil akrilat, 2-etil hekzil akrilat en âzla tercih edilen akrilik monomerlerdir. Lateks yapısındaki vinil asetat-bütil akrilat kopolimerleri mimari amaçlı iç ve dış cephe boyalan için mükemmel bağlayıcılardır. Kopolimer lateksler aynca tekstil ve kağıt sanayiinde yaygın olarak kullanılırlar. Bu çalışmada termal başlatıcılardan amonyum persülfat ve potasyum persülfat, bir seri non-iyonik emülgatör kullanılarak poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) lateksleri sentezlendi. Polimerizasyonlar yeni bir koruyucu kolloid olan Amol varlığında gerçekleştirildi. Vinil asetat ve bütil akrilat monomerleri saflaştınlmadan kullanıldı. Non-iyonik karakterde olan farklı etoksilasyon sayısına sahip nonil fenol etoksilatlann poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat) latekslerinin fızikokimyasal özellikleri üzerine etkileri araştırıldı. Dönüşümler gravimetrik metotla, latekslerin viskoziteleri Brookfield viskozimetresi, molekül ağırlıkları viskozimetrik ve GPC yöntemleri, havaya karşı yüzey gerilimleri ise halka metodu ile belirlendi
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Polimerizasyon; Emülasiyon polimerizasyon; Vinil asetat ve butil akrilat kopolimerizasyonu; Poli(vinil asetat-ko-bütil akrilat); Kopolimer lateks; Yan-sürekli emülsiyon kopolimerizasyonu; Non-iyonik emülgatör