Halat tendonlu ankrajlarda gerilme dağılımının belirlenmesi ve kazı derinligine bağlı olarak duvar hareketinin incelenmesi - Daldal, Gözde İlknur (My University, 2006)
Bu çalışma kapsamında deplasman olduğu belirlenen zemin çivili bir dayanma yapısında hareketi durdurmak amacıyla yapılan ek ankrajlardan biri donatılarak, ankraj üzerindeki yük dağılımı ve kazı derinliği arttıkça deplasmanda meydana gelen değişiklikler incelenmiştir. Dayanma yapısında oluşacak deplasman tahmini için bilgisayarda modelleme yapılmış ve elde edilen sonuçlar sahada alınan ölçümlerle karşılaştırılmıştır. Ölçüm için titreşimli tel tipi 12 adet gerinim ölçer ve 1 adet yük hücresi kullanılmıştır. Ayrıca söz konusu ek ankrajların civarında hareketi gözlemek için yerleştirilmiş bir inklinometre borusu da bulunmaktadır. Donatılan ankraj üzerinde performans deneyi yapılmıştır. Gerinim ölçerlerden okunan birimde formasyon değerleri ankraj halatının elastisite modülü ile çarpılarak gerilmeye geçilmiştir. Ankraj kafasına yerleştirilen yük hücresinden alınan okumalardan ise ankrajda zamana bağlı oluşan yük kayıpları incelenmiştir. Sonuçta, yapılan ilave ankrajın yer değiştirmeleri engellemede etkili olmayacağı, bunun yerine duvarın eğimli olarak tasarlanmasının daha yararlı olacağı yargısına varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Ankrajların sınıflandırılması; Zemin ankrajlarının tasarımı; Ankrajların ve ankrajlı yapıların izlenmesi; Geoteknik ankraj; Ankrajlarda gerilme dağılımı; Ankraj davranışı; Yerdeğiştirme