Çalışanların örgüte bağlılıkları ile liderlik arasındaki ilişkinin incelenmesine yönelik bir uygulama - Hoşoğlu, Sinem (My University, 2012)
İşletmelerin hedeflerini gerçekleştirmelerini sağlamada, örgütsel bağlılık ve liderlik kavramları önem teşkil etmektedir. Günümüzde örgütsel bağlılık kavramı, gerek akademisyenler gerekse uygulayıcılar tarafından önemi anlaşılan bir kavramdır. Yöneticilerin göstermiş olduğu liderlik yaklaşımı ise çalışanları çeşitli yönlerden etkilemekte, aynı şekilde çalışanların varlığı da yöneticilerin liderlik yaklaşımlarını etkilemektedir. Çalışanların örgüte bağlılıklarını arttıracak etmenleri sağlamak liderlerin önemli görevlerinden biri olmaktadır. Bu tez içerisinde liderlik ile ilgili tanımlar, liderlik fonksiyonları, lider ve yönetici arasındaki farklar, klasik ve modern liderlik kuramları ele alınırken, örgütsel bağlılığın tanımı ve önemi, örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler, örgütsel bağlılığın sınıflandırmaları ve boyutları incelenmiştir. Sonrasında, tanımlayıcı bir araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmanın amacı işletmelerde algılanan liderlik davranışları ile çalışanların örgüte bağlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Örneklem grubunu, finans sektöründe faaliyet gösteren orta ölçekli bir yabancı kurumsal firmanın genel merkezinde çalışmakta olan 84 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacına yönelik oluşturulmuş hipotezler, SPSS programında çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Yöneticinin liderlik tarzı ile çalışanların örgüte bağlılığı arasında aynı yönlü orta derecede bir ilişki olduğu görülmüştür. Yöneticinin liderlik tarzı ile örgütsel bağlılığın alt boyutları da incelenmiştir. Yöneticinin liderlik tarzı ile duygusal bağlılık ve normatif bağlılık arasında aynı yönlü ve orta derecede, yöneticinin liderlik tarzı ile zorunlu bağlılık arasında ise aynı yönlü ve zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür. Daha sonra, liderlik ve örgütsel bağlılığın alt boyutlarının demografik özelliklere göre farklılık gösterip göstermediği incelenmiştir. Yöneticinin liderlik davranışının, çalışanın görev durumuna ve yaşına göre farklılık gösterdiği, zorunlu bağlılık boyutunun ise cinsiyete göre farklılık göstermekte olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012
Keywords: Lidelik yaklaşımları; Örgütsel bağlılık; Duygusal bağlılık; Normatif bağlılık; Zorunlu bağlılık