Savaş gemilerinin yaralı stabilitesinin analizi - Barıtcı, Ali Bahadır (My University, 2002)
Bu çalışma, savaş gemilerinin ve özellikle Türk Deniz Kuvvetleri donanmasında mevcut Doğan Sınıfı Hücumbotların stabilitelerinin değerlendirilmesi konusunu kapsamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bulunduğu coğrafyada sahip olduğu jeo-politik konumu itibariyle deniz sınırlarının korunup kollanmasında askeri taktik ve stratejiler açısından en fazla öneme haiz olan gemi sınıfının hücumbot olması nedeniyle, özellikle hücumbot sınıfı savaş gemilerinin yaralı stabilite problemlerinin belirlenmesi konusundaki çalışmalar incelenmiştir. Bu çalışma dahilinde, yaralı stabilite hesaplarının tarihsel gelişimi kısaca özetlenmiş, yaralanmanın gemi üzerindeki temel etkileri ifade edilmiş, mevcut uluslararası yaralı stabilite kriterleri ile bölmelendirme ve yaralı stabilite hesaplama yöntemleri birbirleri ile mukayeseli olarak ele alınmış, toplam stabilite değerlendirmesi bir algoritma yardımıyla izah edilmiş ve Türk Deniz Kuvvetleri bağlısı Doğan Sınıfı Hücumbotlar için deterministik ve olasılıklı yaralı stabilite hesapları örnek bir uygulama olarak verilmiştir. Bu çalışmada uygulanan yöntem, güvenlik seviyesinin değerlendirilmesi açısından hücumbotlarda deterministik yaralı stabilite hesapları ile ulaşılan sonuçları kontrol etmek amacıyla kullanılmış olup, "Olasılıklı Yaralı Stabilite Hesabı" olarak adlandırılmaktadır. Anahtar Kelimeler : SOLAS, yaralı stabilite, kısmi yük hattı, alt bölmeleme boyu, gerekli alt bölmeleme indeksi, hedeflenen alt bölmeleme indeksi, permeabilite, olasılıklı yaralı stabilite hesabı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Savaş gemileri; Toplam stabilite