Ekolojik tasarım ve Türkiye'deki ekolojik tasarım ve uygulama örneklerinin incelenmesi - Filik, Abdurrahman Oğuz (My University, 2004)
Çevre kirliliği ve ekolojik sorunların katlanarak büyümeye devam ettiği 20. yy.da insanoğlunun faaliyet gösterdiği bütün alanların olduğu gibi mimarlık faaliyetlerinin de bu kirlenmeye etkileri bulunmaktadır. İnsanlara yaşam alanları ve yaşam biçimleri tasarlayan, öneren mimarlar bir anlamda da yeryüzünü inşa ederler. Bu nedenle süregelen bu yok oluşu durdurup tersine çevirme işinde de en büyük rol mimarlık mesleğinindir. Bu çalışmada, çevre sorunlarının nedenlerinin tespitinden sonra ekolojik tasarım kriterleri verilerek Türkiye'deki ekolojik mimarlık örnekleri incelenmektedir. Giriş bölümünde çalışmanın amacı ve kapsamı belirlenmektedir. İkinci bölümde, konu alam tanıtılarak kirliliğin nedenleri ve mimarlık faaliyetlerinin rolü ortaya konmaktadır. Çevre sorunlarını gündeme taşıyan önemli olaylar ve uluslararası çabalarla sorunların önemi vurgulanmaya çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde, ekolojik tasarım kriterleri altı ana başlık altında incelenmektedir, yer seçimi, bina formu ve kabuğu, mekan organizasyonu, malzeme seçimi, yenilenebilir, temiz enerji kullanımı, su kazanımı ve kullanımı. Dünyada kabul görmüş geleneksel ve modern yöntemler detaylandılarak anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, üçüncü bölümde anlatılan kriterler kapsamında,Türkiye'den projeler ile karşılaştırma yapılabilmesi için yurtdışından iki örnek proje incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Çevre; Ekoloji; Mimarlık; Ekolojik mimarlık; Yenilenebilir enerji kaynaklan