Hareket eden nesneler için sorgu sistemi - Kilimci, Perihan (My University, 2009)
Üzerinde GPS cihazları olan çok sayıda hareket eden nesne için gerçekleştirilen uygulamalarda, uygulamadaki tercihe göre hareket eden nesne bilgileri, belirli aralıklarla veya bilgilerinde değişiklik olduğunda sunucuya bildirilmektedir. Bu verilerin çok büyük olmasından dolayı, etkin veri modelleme, veri saklama ve erişim yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır.Bu çalışmada hareket eden nesnelerin, nesneye yönelik tasarım tekniklerinin kullanıldığı, Parent ve arkadaşları tarafından geliştirilen MADS (Modeling of Application Data with Spatio-temporal features) ile kavramsal veri modeli oluşturulmuştur. Çalışma sunulurken, hareket eden nesneler için literatürdeki kuramsal endeksleme yapılarından bahsedilmiş ve hareket eden nesneler için sorgu dili özellikleri tanımlanmıştır.Tanımlanan kavramsal veri modeli ve sorgu dilinin, veri tabanı yönetim sistemlerinde uygulanabilirliğini göstermek amacıyla, Oracle Veri kartuşu ile teklif edilen sorgu sistemi gerçekleştirilmiştir. Hareket eden nesne bilgilerine hızlı ulaşmak için Space Partitioning with Indexes on Time yöntemi, R-tree + zamana bağlı B-tree ve Z-değerleri + B-tree endeks yapıları oluşturularak performans ölçümleri elde edilmiştir. Oluşturulan bu sistemde, gezingesinin bir bölümünde hız yapmış hareketli nesnelerin sayısının az olmasından dolayı, hızlı hareket eden nesneler için ayrı bölümlenme algoritması ortaya konmuştur. Endeks yapısının hızlı nesnelerle bozulmamasından dolayı, performans artışları elde edilmiştir. Deneylerde hareket eden nesne bilgileri, Brinkhoff'un geliştirdiği veri üreteci ile Eminönü sayısal haritası üzerinde oluşturularak kullanılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Hareket eden nesne; Hareket eden nesneler için kavramsal veri modelleme