Yüksek verimli hava filtrelerinin testleri - Dökmen, Barış (My University, 2011)
Yüksek verimli HEPA ve ULPA filtreler, filtrasyon sürecinde son kademede yer alırlar. Bu filtrelerin amacı, ön filtrelerin tutamadığı küçüklükte partikülleri, fiberleri arasındaki mesafenin düşük olması sayesinde engellemektir. Diğer filtrelere göre daha hassas bir üretim sürecine sahip olan yüksek verimli filtreler partikül kontrollü ortam yaratmak için en gerekli bileşenlerdir. Böyle yüksek öneme sahip filtrelerin işlevlerini gerçekleştirildiğinden emin olunmalıdır. Bunun için önce bu filtrelerin verimlilik sınıfları iyice anlaşılmalıdır. Filtreler için hangi alanda, hangi şartlarda nasıl seçim yapılacağının belirlenmesi gerekmektedir. Seçime karar verildikten sonra, seçilen her HEPA filtre birer birer testten geçilerek istenilen minimum penetrasyon değerlerini sağladığı kontrol edilmelidir. Yüksek verimli filtre test standı ile her filtrenin standartlarda belirtilen değerleri sağlayıp sağlayamadığı kontrol edilebilir. Filtrelerde en çok sızıntıya müsait bölgeler tespit edilerek, iyileştirmelerin yapılması sağlanabilir. Mevcut filtre tamir yöntemlerinin etkinliği test edilebilir ve filtrelerin farklı basınç ve hız değerlerine göre çalışma performansları değerlendirilebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Filtrasyon; HEPA filtre; Filtre verimlilik; Partikül; PAO yağı; Filter test penetrasyon miktarı; Fotometre; Partikül ölçer