Güç transformatörlerinde gürültü seviyesinin analizi - Doğan, Erdi (My University, 2016)
GÜÇ TRANSFORMATÖRLERİNDE GÜRÜLTÜ SEVİYESİNİN ANALİZİ Erdi DOĞAN Elektrik Mühendisliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bedri KEKEZOĞLU Güç transformatörleri, enerji sistemlerinde istenilen gerilim seviyesinin elde edilmesi işlevini yerine getirerek optimum güç transferine olanak sağlarlar. Bu açıdan enerji sistemlerinin vazgeçilmezi durumunda olan transformatörlerin kullanım oranı giderek artmaktadır. Transformatörler doğası gereği belirli faktörlere bağlı olarak gürültü oluşturabilmektedir. Bu durum özellikle kentsel alanlarda insan sağlığını etkileyecek boyutlara ulaşmaktadır. Bu nedenle transformatörlerdeki gürültü sebeplerinin araştırılması ve önleyici faaliyetlerin ortaya konulması bir sorumluluk halini almıştır. Gerçekleştirilen bu çalışmada güç transformatörlerinde gürültüye yol açan etkenler detayları ile açıklanmıştır. Gürültü seviyeleri ile ilgili standartlar ortaya konulmuş ve transformatörlerde gerçekleştirilen gürültü testleri standartlar ışığında irdelenmiştir. Ayrıca 3 farklı güç transformatörüne ait gürültü ölçümleri sunulmuş ve yorumlanmıştır. Tez çalışması sonucunda konu ile ilgili çözüm önerileri sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Güç transformatörleri; Gürültü; Gürültü testleri; Gürültü standartları