Büro yapılarında kullanıcı gereksinimlerinin mekan tasarımına etkilerinin irdelenmesi - Akyol, Emre (My University, 1997)
Bu tez, konu olarak büro mekanları tasarımında kullanıcı insan gereksinimlerinin önemini ele almaktadır. Kullanıcı gereksinimlerinin tasarım sürecinde mekanlara doğru olarak yansıtılmasının, kullanıcı memnuniyetini ve buna bağlı olarak performansı, verimliliği arttıracağı savunulmaktadır. Bunlara bağlı olarak, çalışmada geçmişteki tasarım yaklaşımlarının da önemi gözönünde bulundurularak, tezin 2. bölümünde büro yapılarının tarihsel gelişimleri ve yerleşim özelliklerine de değinilmektedir. 3. bölümde ise, büro tasarımı ve bu tasarım sürecinin gelişimi, bu sürece etki eden yeni gelişmeler anlatılmaktadır. Bu tasarım süreci dahilinde gerçekleşen büro binalarının yapısal özellikleri ve bu binaların sınıflandırılmasında kullanılabilecek metodlar incelenmektedir. Yapısal ve daha çok şirketlerin organizasyonları ile ilgili bu tasarım yaklaşımlarından sonra, çalışma mekanlarını ilgilendiren, kullanıcı insanların gereksinimleri öne çıkmaktadır. Bu gereksinimlerden fiziksel çevre özellikleri ile ilgili olanlar, kullanıcıların görevlerini yapabilmelerinde önemli yer tutmaktadır. Çalışmanın 4. bölümünde, kullanıcıların fiziksel çevre içindeki gereksinimlerden büro mekan tasarımına en çok etki edenlerin üzerinde durulmaktadır. Büro mekanlarında çevresel koşulların bu fiziksel özellikleri bünyesinde barındırmasının önemi ayrıca vurgulanmaktadır. İnsanların davranışsal özelliklerinden doğan gereksinimlerinin de tasarımlara katılmasının önemi ve bu özelliklerin açıklanması da çalışmanın 5. bölümünde yer almaktadır. Davranışsal özellikler, çevrenin fiziksel özelliklerinden etkilenebilmektedir. Aynı zamanda birçok davranışsal özellik ise, mekanın fiziksel özelliklerinde belirleyici rol oynamaktadır. Sonuç olarak, kullanıcıların fiziksel gereksinimleri ve davranışsal özellikleri ile ilgili ihtiyaçlarının arasında güçlü bir etkileşim olduğu, başarılı tasarımlar için özellikle bu iki faktörün üzerinde dikkatle durulmasının önemi ortaya çıkmaktadır. Tasarımda fiziksel çevre koşullan, davranışsal özellikler ve organizasyonel kararlar arasında kurulacak bir denge, verimli büro binaları tasarımına yardımcı olacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Büro yapıları; Mekan tasarımı