Ho3+ katkılı CsCdCl3 kristalinde yüksek enerjiye dönüşüm mekanizmasının araştırılması - İngin, Sinan (My University, 2015)
C3v ile D3d simetrilerini birlikte barındıran AMX3 yapısındaki CsCdCl3 kristali, bağlaşım yapısı bakımından katkı iyonu ile barındırıcı kristal örgüsü etkileşimini inceleme konusunda, gerek enerji transferi gerekse yüksek enerjiye dönüşüm mekanizmasının araştırılması için kullanılabilir bir kristaldir. Bu çalışmada, Ho3+ katkılı CsCdCl3 kristalleri Bridgman-Stockbarker metoduyla büyütülmüş, optik spektrum ölçüm setinde düşük sıcaklıkta emisyon ve uyarı spektrumları alınmıştır. Elde edilen sonuçlar grup teori (simetri yasaları) dikkate alınarak incelenmiş ve deneysel imkânlarımızın elverdiği ölçüde, bu kristalde Ho3+ iyonuna ait enerji seviyeleri belirlenmiş, enerji transfer ve yüksek enerjiye dönüşümün varlığı hakkında bazı testler yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda CsCdCl3 kristalinde Ho3+ iyonunun kabaca enerji seviyeleri belirlenmiştir, ancak teknik imkânlar dâhilinde her bir merkezi birbirinden ayıracak hassasiyette seviyelerin belirlenmesi mümkün olmamıştır. Diğer taraftan bir enerji seviyesi için kristal örgü ile Ho3+ iyonu arasında enerji transferi olduğuna dair net bir sinyal gözlemlenirken Xe-Lamba ve power LED’ler kullanılarak yapılan denemelerde herhangi bir yüksek enerjiye dönüşüm sinyali gözlenememiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015
Keywords: AMX3 kristalleri; CsCdCl3; HO3; Emisyon ve Uyarı spektrumu; Elektronik enerji seviyeleri; Enerji tarnsferi; Yüksek enerjiye dönüşüm