Mermer tozu atıklarının yapı malzemesi üretiminde kullanımı - Bilgin, Nursev (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı ocaklarda ve işleme tesislerinde oluşan mermer atıklarını yapı malzemesi üretiminde kullanmak ve dolayısıyla çevreye olan zararlarını en aza indirerek hem çevreyi korumak hem de hammadde ve enerjiden tasarruf ederek ekonomiyi kalkındırmaktır. Atık tozların değerlendirilebileceği pek çok alan vardır. Bunlardan biri de atıkları yapı endüstrisinde kullanmaktır. Çalışmada üç farklı yöreye ait ocaklardan alınan atık tozlar karakterizasyon testlerinin ardından yapay mermer karo ve tuğla üretiminde kullanılmıştır. Fiziksel, mekanik optik ve analitik testlerle kullanılabilir maksimum atık miktarı belirlenmeye çalışılmıştır. Sonuçlar mermer atıklarının ağırlıkça % 20 oranda reçine ile karıştırılarak en iyi özellikte karo üretimini sağladığı ve tuğla harcı içerisinde % 50'ye kadar kullanılarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Mermer atıkları; Mermer atıklarının yapı malzemesi olarak kullanımı; Atık yönetimi için tavsiyeler