Çelik malzemelerin aşınma ve korozyon dayanımını arttırmak için çeşitli kimyasal kaplamaların incelenmesi - Yüksel, Erdal (My University, 2005)
Endüstrinin temel yapı malzemesini oluşturan çelik, en bol ve aynı zamanda en ucuz olan metaldir. Ne var ki, çelik çoğu ortamda korozyona ve aşınmaya dayanıksız bir metaldir. Korozyon ve aşınma sonucu metalin henüz tümü kaybedilmeden ilgili ekipman görevini yapamaz hale gelir. Bu nedenle korozyon ve aşınma zararları daima kaybolan metal maliyetinin çok üzerindedir. Bunlar arasında mineral kaynaklan ve işçilik gibi en önemli ulusal kaynakların yok olması da söz konusudur. Bu açıdan bakıldığında korozyon ve aşınma endüstrinin verimini azaltan, ekonomik kalkınmayı engelleyen ve milli gelirden önemli kayıplara neden olan ekonomik bir olay olarak nitelendirilebilir. Bu çalışmada St 44-2 çeliğin, korozyon ve aşınma davranışı farklı kimyasal kaplamalar uygulanarak incelenmiş, yapılan çevresel ve mekanik testler ile meydana gelen değişiklikler karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Aşınma dayanımı ve korozyon direnci düşük olan St 44-2 çeliğine uygulanan sert krom kaplamanın aşınma dayanımını, akımsız nikel kaplamanın ise korozyon direncini arttırdığı görülmüştür. Diğer kaplamaların, maliyetine katlanılabilir bir iyileşme sağlamadığı gözlemlenmiştir. Akmışız nikel kaplama üzerine, sert krom kaplama uygulandığında ise, St 44-2 çeliğinin hem aşınmaya hem de korozyona karşı dayanıklı hale geldiği, her iki kaplamanın avantajlı yönlerinin bir araya getirilebildiği tespit edilmiştir
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Çelik malzemeler; Çelik malzemelerin aşınması; Çelik malzemelerin korozyonu