Dökme demirlerin kum kalıba döküm tekniğinde yolluk sistemlerinin dizaynı ve simülasyon sonuçlarının incelenmesi - Erbul, Atahan (My University, 2017)
En eski imalat yöntemlerinden biri olan döküm, sağladığı avantajlar sayesinde sektördeki önemini günümüzde hala korumaktadır. Faz değişimi esasıyla gerçekleştirilen, dolayısıyla karmaşık geometriye sahip parçaların imalatında kolaylıklar sağlayan dökümün, spesifik olarak birçok alt yöntemi mevcut olup bunlardan en çok tercih edilenlerinden biri kum kalıba döküm prosesidir. Tez çalışmasında, dökümün yapılması ve en doğru şekilde gerçekleşmesi için kum kalıba döküm prosesinin temel unsurlarından olan yolluk sistemi dizaynı, matematiksel formüllere dayandırılarak yapılmaya çalışılmıştır. Günümüz piyasasında rekabet her alanda olduğu gibi imalat sektöründe de artmış durumdadır. Kuruluşlar, kendi sektörlerinde var olabilmek adına en iyiyi, en makul ücretlere sunmak zorundadırlar. Simülasyonun ehemmiyeti, bu noktada ortaya çıkmaktadır. Simülasyon, en basit haliyle, proses süresince oluşabilecek olumsuz koşulları önceden görüp uygun önlemleri alarak kaliteli proses çıktıları vermek için geliştirilmiş faydalı bir yöntemdir ve maliyet üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır. Bu sayede kuruluşlara kendi sektörlerinde daha rekabetçi olma imkanı sunar. Döküm, çok parametreli bir imalat yöntemi olup simülasyon ile istenen parametre değerleri girilerek sonuçlar kontrol edilebilir. Besleyici konfigürasyonu, yolluk dizaynı vb. gibi sonuca doğrudan etki edecek unsurlardaki eksiklikler, sanal ortamda henüz döküm gerçekleşmeden fark edilerek gerekli konularda iyileştirme yapılabilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2017
Keywords: Kum kalıba döküm; Dökme demir; Yolluk sistemleri; Simülasyon