Levend mahallesinin mekansal analizi - İnegöllü, Alper (My University, 2000)
Levend Mahallesi, Türkiye Cumhuriyeti'nde en radikal değişimlerin yaşandığı zaman aralığında gerçekleştirilmiştir. Avrupa'dan yaklaşık yüz yıl sonra, toplumsal hareketlilik bağlamında gerçekleşen bu dönüşüm, köylerden kentlere göçü ilk defa gündeme getirmiş ve kentlerde konut sorunu ilk defa görülmeye başlamıştır. Avrupa ülkeleri, kentlerdeki konut sorununa kent merkezleri dışındaki alanlarda çözüm aramışlardır. Yüz yıllık süreç içinde yaşanan bu arayışlar, diğer ülkeler tarafından model olarak alınarak uygulanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti de kentlerde yaşanan konut sorununa ithal ettiği bu modeller ile kendi yapısı ve dinamikleri içinde çözüm aramıştır. Bu anlamda, Levend Mahallesi çerçevesinde değişen toplum yapısı ile konut ve yerleşme mekanları arasındaki doğrudan ilişki okunabilmektedir. Kent merkezi dışında gelişmiş mahalle ölçeğindeki ilk örnek olması nedeniyle Levend Mahallesinde önemli bir mekan deneyiminin yaşandığı görülmektedir. Mahallenin dört yerleşmeden oluşması, kademeli olarak uygulanması ve her yerleşmede farklı mekan kurgularının bulunması, mahallede yaşanan bu deneyimden Türkiye'ye has model üretme çabalarını göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Bahçe şehir hareketi; Türkiye’de mesken politikaları; Levend mahallesi