Gemi otomasyonunda dümen ve pervane uygulaması - Tanışman, Orhan (My University, 1995)
Rekabet ortamının gittikçe geliştiği günümüzde, rakiplere karşı güçlenebilmek için en ileri teknolojileri kullanarak ekonomikliği sağlamak tek çıkar yol olmuştur. İleri teknolojiler otomasyon ve otomatik kontrolün işlevselliğini arttırmaktadır. İşletmelerin genelinde en büyük işletme gider kalemlerinden olan personel ve enerji giderlerini minimize eden otomasyon, işletmelerin yapılarım da değiştirmektedir. Daha az personel istemine karşılık daha nitelikli eleman ihtiyacı doğmaktadır. Bunun karşılığında daha emniyetli ve ekonomik bir düzen sağlanmaktadır. Bu çalışmada, her tip işletmede rastlanan otomasyonun uygulandığı makina dairesi otomasyonu yerine geminin kendi yapışma göre özellik arz eden ve pratikte kapalı bir konu görünümünde olan dümen ve pervane otomasyonu incelenmiştir. Yedi bölümden oluşan çalışmanın ilk üç bölümünde genel kavramlar verilerek otomatik kontrol kavramı ile bunun bileşenleri incelenmiştir. Bu amaçla ölçme, kontrol ve kontrol devresi irdelenmiş, kontrol kavramı içerisinde birinci ve ikinci dereceden kontrolün teorisi işlenmiştir. Dördüncü bölümde ise gemilerdeki otomasyon kavramı, otomasyona karar verme kriterleri, otomasyonun gemi işletmeciliğine etkileri, gemi otomasyonundaki gelişmeler ile gelişmiş bir sistem tanıtımı verilmiştir. Beşinci bölümde ise dümen ile dümen kontrolü hakkında bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde hatvesi kontrol edilebilir pervane ve bunun kontrolü incelenmiştir. Son bölümde ise çalışmanın neticesinde çıkarılan sonuç ve öneriler aktarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Gemi otomasyon; Derece ve sistem kontrolü; Dümen uygulaması