Mermer kesme makinalarında dairesel testerelerde kesme parametrelerinin incelenmesi - Çalış, Orhan (My University, 2000)
Kayaların dairesel kesicili tezgahlarda kesilebilirliği konusu, işlenmiş taş ürünlerine olan talebin artması ile önem kazanmıştır. Mermer, granit, beton ve doğal taş endüstrisinde kullanılan dairesel kesiciler, yüksek üretim hızlan ve işlenen ürünlerden daha iyi yüzey kalitesi nedeni ile çok geniş kullanım alanı bulmaktadır. Bu çalışmada mermerlerin fiziksel ve mekanik özellikleri belirtilmiştir. Bu özelliklerin tespiti için seri deneyler T. S. 699 standardına uygun olarak yapılmıştır. Ayrıca elmas kesicili dairesel testerelerin mikro yapısı açıklanmış ve dairesel testerelerin kayaçları kesmesi esnasında, kesmeye etki eden faktörler üç ayrı şekilde incelenmiştir. Bu incelemelerde amaç, dairesel kesicili bir tezgah dizaynında, motor gücüne %99 güvenle ulaştıran sonuçlarla, üreticinin direkt makine tasarımına geçebilmesinin sağlanmasıdır. Bunun sonucunda üretici, malzeme üzerinde ekstra deneyler yapmaktan kurtulmakta ve doğrudan kesme ve motor gücüne bağlı olarak malzeme dizaynına başlayabilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Mermerin fiziksel ve mekanik özellikleri; Elmas testerelerin mikro yapısı; Mermer kesimi; Dairesel kesiciler; Elmas kesiciler; Mermer kesme makinaları