Kentsel tasarım gereklilikleri açısından Beyazıt Meydanı örneği - Semerci, Fatih (My University, 2008)
Son yıllarda Türkiye'deki kentsel tasarım planlamalarının hızlı bir şekilde artışı aslında Türkiye'nin bu konuda eksikliğinin farkına varıp, bunu telafi etmek istemesinin bir sonucudur. Beyazıt Meydanı da bu konuya bir örnektir. Üzerinde defalarca kentsel tasarımlar üretilmiş bir alandır. Bu nedenle çalışmanın ilk bölümünde, kentsel tasarım olgusu meydanların gerekli ölçütlerini ortaya koyabilmek için teorik olarak açıklanmıştır. Bu bölümde, tanımlayıcı bir yaklaşım ile kentsel tasarımı anlamaya yönelik bir çalışma yapılmıştır. Kentsel tasarımın açıklanmasından sonraki bölümde ise meydanlara ve meydanların sınıflandırılmasına değinilmiştir. Dördüncü bölümde ise bu sınırlara ve bilgilere uygun Avrupa meydan örnekleri aktarılmıştır. Beşinci bölümde ise Beyazıt Meydanı tarihsel süreç içerisinde aşama aşama anlatılmıştır. Bu süreç içindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına değinilmiştir. Beyazıt Meydanı'nın günümüz durumu ise yapılmış olan anket çalışması ile desteklenerek aktarılmıştır. Son bölümde konu ve Beyazıt Meydanı üzerindeki değerlendirmelere yer verilmiştir. Meydanın kentsel dönüşümü ve yeniden tasarlanması halinde nasıl bir müdahale olması gerektiğine değinilmiştir.Sonuç olarak bu tezde, kentsel tasarım, Beyazıt Meydanı örneği ile Avrupa'da üretilmiş kentsel tasarım örnekleri arasında karşılaştırmalı olarak anlatılmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Kentsel tasarım; Kentsel planlama; Kentsel çevre; Kentsel mekan; Kent meydanı; Beyazıt Meydanı