Yıldız Teknık Üniversitesi (Yıldız Sarayı) kampüsü Dört Şehzade Köşkü avlusu analizi ve restorasyon önerisi - İzgi, Canan (My University, 2011)
Osmanlı saraylarının sonuncusu olan yıldız sarayı, sınırları içinde bulunan yapılar ve çevresi, yapıldığı dönem ve geçirdiği evreler dolayısıyla incelenmeye değer tarihi alanlarımızdandır. Saray ve köşkler farklı dönemlerde onarım ve restorasyonlar görmüşlerdir. Müdahaleler sonucu değişen yapılar ile çevreleri birden çok dönemi içeren karmaşık belgelere dönüşmüştür.Yıldız sarayı sınırları içinde peyzaj mimarisi açısından farklı dönemleri içinde barındıran ve bir süredir olumlu ya da olumsuz pek müdahale edilmeyen bir bölüm olan damatlar dairesi, şimdiki adıyla mimarlık fakültesi, doğusunda kalan şehzade köşklerinin ilk dördünün içinde bulunduğu avlunun incelenmesi ve restorasyonunun yapılması gerekmektedir. Bu amaç çerçevesinde hazırlanan teze öncelikle bahçe ve tarihi bahçe kavramlarını ele alarak giriş yapılmıştır. Yıldız sarayı tarihi ve diğer bahçeleri incelenerek benzer malzeme ve uygulamalar tespit edilmiştir.Tüm bu bilgiler ışığında tez konusu olan alanın mevcut hali detaylı çizimleri hazırlanarak bozulma ve dönem analizleri hazırlanmıştır. Arşiv araştırmalarından elde edilen belgeler (harita ve fotoğraflar) ile restitüsyon çizimleri hazırlanmıştır. Mevcut kullanım da dikkate alınarak niteliksiz malzemelerin temizlenmesi mevcut özgün malzemelerin korunması ve iyileştirilmesi düşüncesi ile birlikte restorasyon önerileri verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Bahçe kavramı; Yıldız Sarayı; Şehzade köşkleri avlusu peyzajının incelenmesi; Şehzade köşkleri avlusu peyzajı restitüsyonu