Tiyatro izlemenin konuşma kaygısı olan öğrencilerin konuşma kaygısı ve konuşma becerisi üzerindeki etkisinin incelenmesi - Reyhan, Özge Özcan (My University, 2021)
Bu araştırmada konuşma kaygısı olan öğrencilerin konuşma kaygılarının azaltılması ve konuşma becerilerinin geliştirilmesinde tiyatro oyunlarının etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda konuşma kaygısı olan 6. sınıf öğrencilerine beş farklı çocuk tiyatro oyunu izletilmiş, öğrencilerin konuşma becerilerinde ve konuşma kaygı düzeylerinde anlamlı bir farklılık olup olmadığı araştırılmıştır. Deney grubu öğrencilerine izletilecek olan çocuk oyunları belirlenirken seçilen oyunların öğrencilerin yaş grubuna uygun olması, temel dil becerilerini geliştirmeye katkı sağlayacak düzeyde olması, farklı temalarda yazılmış olması gibi kriterlere dikkat edilmiştir. Araştırma, karma yöntem araştırma desenlerinden iç içe desen kullanılarak yapılandırılmıştır. Araştırma ön test – son test denkleştirilmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülmüştür. Araştırmanın nitel verileri, odak grup görüşmesi ve görüşme metoduyla; nicel verileri, Konuşma Becerisi Kaygı Ölçeği ve Konuşma Becerisi Değerlendirme Formuyla toplanmıştır. Araştırmanın nitel verileri içerik analiziyle, nicel verileri ise bir istatistik programıyla analiz edilmiştir. Ön test – son test denkleştirilmemiş kontrol gruplu yarı deneysel desenle yürütülen çalışmada deney grubu ve kontrol grubunun Konuşma Becerisi Kaygı Ölçeği ve Konuşma Becerisi Değerlendirme Formu ön test – son test puanları incelendiğinde deney grubu öğrencileri lehine anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Odak grup görüşmesi sonucunda 2 tema, 6 kategori, 13 kod; Türkçe dersi öğretmeni ile gerçekleştirilen görüşme sonucunda ise 2 tema, 6 kategori, 21 kod belirlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Konuşma becerisi; Konuşma kaygısı; Dil, ana dili ve öğretimi; Çocuk tiyatrosu ve gelişimi